Efficiënt en effectief samenwerken

De succesfactoren van hybride teams

De technologie stelt ons in staat om efficiënter en effectiever samen te werken binnen hybride teams, zowel in multidisciplinaire samenstellingen als bij het werken op afstand. Tegelijkertijd brengt dit verschillende uitdagingen met zich mee, zoals het gebruik van meerdere communicatiekanalen en het maken van afspraken over thuiswerken en aanwezigheid op kantoor. Hoe behouden we de verbinding met elkaar in een tijd van afstandswerken?

Aangepaste samenwerking

Succesvol hybride samenwerken begint bij het maken van bewuste keuzes over de vraag waarom er juist fysiek of online wordt afgesproken. Welke werkstructuur en communicatiekanalen passen het beste bij jouw hybride teams? Onderzoek welke bestaande methoden al goed functioneren en op kleine schaal effectief zijn.

Door deze aanpak te hanteren, bespaar je tijd en voorkom je onrust, vooral omdat innovaties vaak sneller plaatsvinden dan beleidsvorming. Daag jouw team uit om een lerende houding aan te nemen in plaats van een overtuigende houding. Het ontwikkelen van hybride samenwerking vereist niet alleen het inrichten van de juiste processen, maar is vooral ook een vraagstuk van teamontwikkeling.

Innovatiekracht van Hybride Teams

Hybride teams vragen om innovatiekracht. Het is cruciaal dat binnen deze teams zowel autonomie als verbinding wordt bevorderd. Autonomie stelt teamleden in staat om zelfstandig beslissingen te nemen, terwijl verbinding zorgt voor een sterke onderlinge relatie en samenwerking.

Bij het opzetten van de hybride teams en het inrichten van een werkomgeving waarin hybride kan worden gewerkt, is het belangrijk dat de online meetings inspirerend blijven. Anders vervalt de urgentie en het belang van de meetings. Dit draagt niet bij aan een effectieve samenwerking binnen hybride teams.

Hoe geef je richting aan hybride werken en zorg je ervoor dat de digitale vaardigheden van professionals optimaal blijven? Zijn we voorbereid op de toekomst?

Twee Fases

  1. Inventariseren: We starten met het in kaart brengen in hoeverre hybride werken nuttig en zinvol is voor jouw hybride teams. Dit kan per afdeling en team verschillen.
  2. Technologie en Vaardigheden: Zodra de keuze voor hybride werken is gemaakt, komt de rol van technologie en digitale vaardigheden om de hoek kijken. Kwalitatief goede technologie is essentieel, net als het optimaal gebruiken ervan. Niets is frustrerender dan hybride willen werken, maar te maken krijgen met niet-functionerende systemen.

Betrekken van eindgebruikers

Het BeMotion team ondersteunt in beide fases: de inventarisatiefase en de fase waarin d gekozen technologie gebruikt gaat worden. In beide fasen worden eindgebruikers actief betrokken. Wij denken mee over trainingen en brengen belangen en zienswijzen samen. Enthousiast geworden? Neem gerust contact met ons op.

Contact opnemen