Tips die je moet weten voor een succesvol functioneringsgesprek

Ontdek hoe je je optimaal voorbereidt op een functioneringsgesprek

Heb jij binnenkort een functioneringsgesprek? Lees dan de tips in deze blog, zodat je goed voorbereid bent. 

Een functioneringsgesprek is hét moment om te bespreken hoe je je voelt, waar je staat in jouw ontwikkeling en waar je naartoe wilt groeien. Ga daarom altijd goed voorbereid naar jouw functioneringsgesprek toe en stel de juiste vragen. Zo weet jouw werkgever wat je verwacht en kan hij of zij je hierin ondersteunen! 

Wat is een functioneringsgesprek? 

Een functioneringsgesprek is een terugkomend gesprek tussen een medewerker en de werkgever of leidinggevende. Tijdens dit gesprek geef je aan hoe het met je gaat en of je nog tegen bepaalde punten aanloopt. Dit gesprek is dan ook écht gericht op jouw toekomst en gaat tegelijkertijd uit van tweerichtingsverkeer. Je wordt niet beoordeeld, dus je hebt alle ruimte om te sparren over onderwerpen die goed of juist minder goed gaan. Op deze manier helpt het gesprek je om steeds beter te worden in je werkzaamheden. In het algemeen vindt een functioneringsgesprek zo’n één á twee keer per jaar plaats, maar dit kan soms variëren per organisatie.

Waarom een functioneringsgesprek belangrijk is 

In een functioneringsgesprek staat verbetering centraal. Je bespreekt eventuele knelpunten en bedenkt hier samen passende oplossingen voor. Het doel van dit gesprek is om jou als medewerker beter te laten functioneren op de werkvloer. Tijdens het gesprek bespreken jullie verschillende onderwerpen. Zo hebben jullie het naast je persoonlijke ontwikkeling ook over het niveau van je werk, de werkbeleving, eventuele tegenslagen en toekomstplannen. Een functioneringsgesprek bepaalt dus het verloop van jouw loopbaan, wat je uiteindelijk zal helpen bij het behalen van je carrière doelen!

Hoe bereid je je voor op een functioneringsgesprek? 

Goed voorbereid zijn op een functioneringsgesprek is een échte must! Hieronder vind je verschillende aandachtspunten voor zowel leidinggevenden als medewerkers.  

Leidinggevende 

  • Bekijk de voortgang van de medewerker door bijvoorbeeld vergaderingen en rapporten door te nemen. Zo verdiep je jezelf alvast vooraf in het functioneren van de medewerker;  
  • Denk alvast na over het doel van het functioneringsgesprek en koppel dit eventueel voorafgaand terug naar de medewerker;  
  • Maak een korte lijst met punten die je wilt bespreken;  

Medewerker 

  • Vraag aan je leidinggevende of er nog specifieke punten op de planning staan en verdiep je hierin;  
  • Denk na over je ontwikkeling, samenwerking met collega’s, verloop van je loopbaan en eventuele toekomstige doelen. Schrijf dit voor jezelf overzichtelijk op; 
  • Vergelijk je actiepunten van je vorige functioneringsgesprek met je huidige werkzaamheden. Is dit probleem nu helemaal opgelost? 

Welke vragen kun je stellen tijdens een functioneringsgesprek? 

Ben je alvast op zoek naar een aantal interessante vragen om dieper op in te gaan tijdens je functioneringsgesprek? Lees hier relevante vragen voor leidinggevenden en medewerkers.  

Leidinggevende – aan de medewerker 

  • Van welke werkzaamheden krijg je het meeste energie?  
  • Hoe vind je onze samenwerking verlopen? 
  • Zijn er bepaalde punten waar je nog aan wilt werken? 
  • Heb je nog feedback voor mij of collega’s? 

Medewerker – aan de leidinggevende  

  • Welke nieuwe projecten verwacht je komende periode? 
  • Hoeveel budget is er beschikbaar voor mijn ontwikkeling? 
  • Is het mogelijk om een extra dag thuis te werken? 
Hulp nodig?